Kardor

 

 

 

Det är Mina Getter och Kaniner som är producenterna av mohairen och angoran till mina garner. De är alltså av de långhåriga raserna angoragetter och angorakaniner.

Att spinna garn från ullen på sina egna djur är ett gammalt hantverk som människan hållit på med i tusentals år. Det är en lång process från det att ullen sitter på djuret tills jag har ett färdigt garn. Här är en beskrivning av de olika stegen i den processen.

 

Klippa

Förutom den skötsel och tillsyn som alla djur kräver, så måste ju mina djur klippas. Angoragetterna är som får på det sättet att de klipps vår och höst, men angorakaninerna måste faktiskt klippas fyra gånger på ett år.

 

Klippning angorakanin

Den här konstiga bilden föreställer ryggen på angorakaninen Elvis. Här har jag precis klippt färdigt den del av honom som är enklast att klippa. Det är också på ryggen som den bästa angoraullen finns.

 

 

 

 

 

 

 

Angoragetter och angorakaninPå den här bilden är Elvis ute i hagen tillsammans med angoragetterna. Det har nog bara gått några dagar sedan han blev klippt senast.

 

 Rensa

Mohairen måste först rensas från små korta dubbelklipp och från skräp av hö och växter som fastnat i pälsen. Mina djur är rätt skräpiga, så det är ett tidsödande och tråkigt jobb som aldrig kan bli helt perfekt. Det finns nästan alltid kvar små växtrester i det färdiga garnet.

 

Tvätta

Efter att mohairen är rensad tvättar jag de lösa lockarna. Det är först när den är tvättad som man ser mohairens härliga glans.

 

Färga

Färg är roligt!

Jag älskar naturfärger, men de kan bli lite enformiga i längden. Därför brukar jag för det mesta färga min mohair. Angoran får däremot oftast förbli naturfärgad.

Oftast färgar jag de lösa mohairlockarna. Men det händer ibland att jag färgar garnet när det är färdigspunnet.
När jag färgar så använder jag syrafärger. Det är miljövänliga färger i pulverform, som man bara behöver tillsätta vatten och citronsyra till.

 

 

 

Karda

Om man vill spinna ett jämnt garn måste man karda ullen ordentligt. Då reder man ut lockarna så man får ett jämnt kardflor. Ibland använder jag min kardmaskin, ibland handkardorna. Båda delarna tar faktiskt nästan lika lång tid. Angoraullen är så ren att jag oftast spinner den direkt efter klippningen. Om jag vill blanda olika material, som tillexempel angora och fårull, så kardar jag ihop dem innan jag spinner. Ibland kardar jag också för att blanda olika färger.

 

Spinna

Sedan är det äntligen dags för det roliga, att spinna garnet!

Ibland kardar jag de färgade mohairlockarna, ibland spinner jag dem direkt från locken till ett ojämnt garn. Mitt RufseTufsgarn spinner jag utan att karda.

Mohairen spinner jag oftast entrådigt, men angoran brukar jag för det mesta tvinna ihop till ett tvåtrådigt garn. Ibland är båda trådarna angora, ibland är den ena tråden angora och den andra något annat.

Jag har tre helt olika spinnrockar. Vilken av dem som jag använder när jag ska spinna garnet beror både på vilken typ av garn jag vill spinna, och på vilket humör jag är på.

 

Härvla

När garnet är spunnet och kanske tvinnat använder jag min gamla knäpphärvel för att göra en härva av det. Jag härvlar garnet för att få loss det från spinnrocks-spolen, och för att det ska gå att tvätta garnet.

 

Tvätta

Innan garnet är helt färdigt så tvättar jag garnhärvan. Det gör jag både för att tvätta ur eventuell överskottsfärg, och för att jämna ut snodden i garnet. Att garnet redan är tvättat gör alltså att man undviker alltför stora överraskningar med att garn drar ihop sig eller vrider sig när man tvättar en färdig stickning första gången.

 

Nysta

Efter tvätten är det ibland svårt att sätta tillbaka härvan på härveln. Fårull drar ihop sig så mycket att det är omöjligt. Vill jag nysta garnet sätter jag istället härvan på min nystkrona, så att tråden löper lätt till nystanet. Jag har en liten nystmaskin som jag använder för att göra nystan där tråden kommer inifrån.